fbpx

Αρχική / Ο χώρος μας / Για το Ζάππειο

Το Ζάππειο Μέγαρο είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας και αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον ελληνικό πολιτισμό. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888.
Ο αρχικός σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον Φ. Μπουλανζέ, ενώ το 1869 ο Έλληνας αρχιτέκτονας Αναστάσιος Θεοφιλάς κλήθηκε για να τροποποιήσει τα σχέδια του Μεγάρου. Ύστερα από καθυστερήσεις, στις 20 Ιανουαρίου 1874 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 ο Κωνσταντίνος Ζάππας (εξάδελφος του Ευ. Ζάππα) αναθέτει στον Θεόφιλο Χάνσεν την εκπόνηση καινούργιου σχεδίου. Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888.
Το Ζάππειο Μέγαρο ήταν το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών. Χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση των αγώνων ξιφασκίας στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και ως ολυμπιακό χωριό μια δεκαετία αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το Ζάππειο Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Στις 22 Μαρτίου 1961, μετά τη ριζική ανακαίνισή του επί τη ευκαιρία των 100 χρόνων από την υπογραφή της διαθήκης του Ευ. Ζάππα, το ανακαινισμένο Ζάππειο εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το Ζάππειο έχει περίπου 25 δωμάτια. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού, και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό, για τον οποίο χτίστηκε.
Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο, με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) την 28η Μαΐου 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, μετά τη μεταπολίτευση το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις γενικές εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.